Na świecie panuje wiele opinii o włoskiej kawie. Niektórzy koneserzy uważają ją za najlepszą na świecie! Czy włoska kawa rzeczywiście jest taka dobra? A jeśli tak to co ją charakteryzuje? Oto kilka faktów:

1. Włosi to prawdziwi mistrzowie w przyrządzaniu kawy z brązowych ziarenek!

Kawa przyrządzona w ekspresie jest według wielu osób jedyną prawdziwą kawą. Ten sposób parzenia  wydobywa z ziaren kawowych najwięcej smaku i aromaty. Włosi przyrządzają swoją kawę według ścisłych receptur i uczynili z tego prawdziwy ceremoniał! Filiżanka mocnego espresso czy też szklanka słodkiego latte postawia na nogi każdego, kto potrzebuje odrobiny energii.

2. Sposób wypalania.

Włosi importują kawę tak jak wiele innych krajów na świecie. Krzewy kawowca występują bowiem w Ameryce Południowej, Afryce czy też Indonezji. Cały proces obróbki importowanych ziaren zaczyna się jednak w kraju, który kawę importuje. Włoski sposób obróbki ziaren jest bardzo charakterystyczny i nadaje jej wyjątkowego i intensywnego smaku. Włosi lubią mocno wypaloną kawę, a im dalej na południe tym intensywniejszy jest jej smak.Sam proces wypalania kawy ma dominujący wpływ na jej jakość i późniejszy smak. Nic dziwnego, ponieważ jeśli coś pójdzie nie tak, kawa może mieć niezbyt przyjemny smak.

3. Smak.

Włosi gwarantują niesamowite doznania smakowe w większości ze swoich kawiarni. Wszystko to za sprawą unikalnych receptur wypalania i przygotowywania kawy. Włoska kawa może mieć bardzo intensywny smak jak też spełniać wymagania bardziej subtelnych smakoszy. Istnieje kilka rodzajów kawy, a to którą z nich wybierzemy zależy od naszych upodobań. Latte, espresso czy też smakowite cappuccino – wybór należy do Ciebie! Kawa to dla Włocha niemalże podstawa w codziennym funkcjonowaniu!

4. Kultura.

We Włoszech picie kawy jest po prostu nieodzowną częścią kultury. Kraj ten posiada bowiem wieloletnią tradycję w przygotowywaniu ziaren i parzeniu kawy. Wspólne spotkaniu przy filiżance kawy są codzienną rzeczywistością niemal każdego mieszkańca tego kraju. Nic więc dziwnego, że przywiązują oni dużą wagę do smaku i jakości spożywanego tak często napoju. Kawa i Włoch to niemal nierozłączne słowa!

5. Jakość.

Włosi opanowali sztukę obróbki kawy do perfekcji. Nie bez powodu kojarzą się oni z wyjątkową jakością jeżeli chodzi o kwestie związane ze szlachetnym napojem jakim jest kawa. Kraj ten posiada bowiem wielką ilość palarni, które w niezwykły sposób nadają każdemu ziarenku niecodziennego oraz wspaniałego smaku.  Zasada jest prosta: chcąc skosztować dobrej kawy – wybierzmy tę z Włoch!