Strona głównaUncategorizedJakie choroby mogą występować na roślinach kapustnych?

Jakie choroby mogą występować na roślinach kapustnych?

Kapusta i rośliny pokrewne, jak brukselka, brokuł, kalafior, brukiew czy rzepa, mogą paść ofiarą szeregu chorób ze wszystkich głównych klas patogenów, czyli grzybów, pleśni wodnych, bakterii i wirusów.

Infekcje mogą mieć różne nasilenie, od powodowania brzydkich plonów, ale zwykle nie śmiertelnych, takich jak mączniak prawdziwy czy rzekomy, do prawie zawsze zabijające plony zgniliznę bakteryjną czy czerń krzyżową. Niektóre z tych patogenów żyją w glebie, gdzie mogą łatwo zaatakować korzenie twoich upraw, a wiele innych przenosi się z rosnących w pobliżu chwastach krzyżowych.

Jak się objawiają infekcje takie jak czerń krzyżowych

Plamistość liści jest wywoływana przez dwa gatunki grzybów, a oba gatunki są dobrze znane z tego, że powodują powstawanie plam na liściach na starszej tkance, ale te grzyby mogą również infekować podstawę rozwijających się głów kapusty. Gdy tkanka obumiera, centra plam ciemnieją i mogą wypaść, powodując dziury w liściach. W miarę rozwoju choroby plamy łączą się, tworząc duże obszary martwej tkanki. Wiele gatunków grzybów potrzebuje wilgoci i dość niskiej temperatury w nocy i wyższej w ciągu dnia.Początkowe objawy czerni krzyżowych obejmują ciemne plamki na liściach, które rozprzestrzeniają się w większe zmiany i mogą dochodzić nawet do kilku centymetrów. Infekcja dość szybko się roznosi i powoduje obumieranie tkanki liści. Działania zapobiegawcze i kontrolne obejmują zarówno sadzenie nasion poddanych obróbce termicznej, jak i praktyki nawadniania, które minimalizują ilość wilgoci stykającej się z liśćmi. Płodozmian ma również kluczowe znaczenie w kolejnych sezonach, ponieważ zarodniki grzybów mogą zimować w glebie i powodować nawrót choroby w następnym sezonie.W rzeczywistości czerń krzyżowych jest to jedna z najbardziej szkodliwych chorób roślin kapustnych. Kapusta może wykazywać objawy na polu, ale infekcja występuje także podczas przechowywania plonów. Kontrole zaczynają się od dobrych praktyk kulturowych. Obejmują one stosowanie nawadniania kropelkowego, odkażanie narzędzi ogrodniczych, płodozmian i usuwanie całego martwego materiału roślinnego pod koniec sezonu wegetacyjnego.

________________________________________________________________________
ARTYKUŁ SPONSOROWANY | Drogi czytelniku powyższy artykuł może być materiałem reklamowym (artykułem sponsorowanym), który został napisany lub zlecony przez reklamodawcę. 

Poprzedni artykuł
Następny artykuł
Więcej artykułów

Popularne