Kuchnia włoska jest znana i ceniona przez naszych rodaków. Jest uważana za jedną z dwóch najbardziej popularnych kuchni wywodzących się z Europy (obok kuchni francuskiej). Jakie są cechy charakterystyczne kuchni włoskiej?
Charakterystyka kuchni włoskiej
Bogactwo włoskiej kuchni to przyprawy, świeże warzywa i owoce. Prawdziwą specjalizacją kuchnii włoskiej są dania mączne. Obok nich należy pamiętać o rybach i owocach morza. Charakterystyczne składniki dań włoskich to oregano, bazylia, oliwki oraz pomidory.
Co ciekawe we Włoszech wyróżnia się nawet 20 regionów kulinarnych. Każdy z nich charakteryzuje się unikalnymi potrawami. Bolonia to kraina znanego sosu bolognese, natomiast Neapol to mekka fanów pizzy margharity. Z kolei Sycylia słynie z serów a południowe Włochy to królestwo owoców morza i oliwy z oliwek.
Najpopularniejsze włoskie potrawy
Kuchnia włoska słynie z wielu dań na całym świecie. Które można uznać za najpopularniejsze? Zdecydowanie prowadzi spaghetti wraz z oryginalnym włoskim makaronem (cannelloni). Poza makaronem trzeba wspomnieć o pizzy, która szturmem zdobyła serca (i podniebienia) ludzi na całym świecie. Kolejne charakterystyczne potrawy to tradycyjne włoskie pierożki Tortellini (z nadzieniem mięsnym, grzybowym lub serowym) oraz lasagne (prostokątne płaty makaronu z farszem na bazie sosu pomidorowego).
Owoce morza
Włochy mają wyjątkowo długą linię brzegową, natomiast wody otaczające terytorium Italii są bogate w różnorodne ryby oraz owoce morza. Taki stan rzeczy musiał znaleźć swoje odzwierciedlenie w tradycyjnej włoskiej kuchni. Dlatego też bez problemu znajdziemy tutaj małże, ślimaki morskie, homary, kalmary czy langusty.
Desery
Wśród deserów najpopularniejsze są lody włoskie które mają niekwestionowaną popularność na całym świecie. Popularne ciasto (również w naszym kraju) to tiramisu. Kolejnym charakterystycznym deserem jest panna cotta (śmietanka z żelatyną z języka włoskiego panna cotta znaczy gotowana śmietanka).
Wina
Jak powszechnie wiadomo Włochy słyną z upraw winorośli co ma swoje przełożenie na bogate tradycje winiarskie. W szczególności w okolicach Toskanii uraczymy się niebywale szeroką ofertą win ze słynnym Prosecco na czele.
Więcej na temat kuchni włoskiej na: http://www.szkutnia.waw.pl/